top of page

Project

Er is een toenemende vraag vanuit de creatieve industrie naar ontwerprichtlijnen voor stress verminderende werkplekken.

Hogeschool docenten hebben een bovengemiddelde kans op een burn-out. Ook zien we dat COVID-19, waardoor we thuiswerken / op afstand werken, tot psychische klachten kan leiden.  Dat de ruimtelijke omgeving van invloed is op het welzijn van mensen wordt inmiddels breed erkend (Depauw, 2019) (Kahana, 2003) (Kruize, 2015) (Park, 2017).

 

Maar de relatie tussen de fysieke werkomgeving en de ervaring van stress is helaas weinig onderzocht (Norouzianpour, 2020). Norouzianpour stelde op basis van een interdisciplinair onderzoek ontwerpstrategieën vast voor het verminderen van stress die nog in de praktijk moeten worden getest. Als suggestie voor vervolgonderzoek beveelt Norouzianpour daarom aan te experimenteren met verschillende ontwerpen en de effecten daarvan te evalueren.

​

Op hogescholen is er beperkte aandacht voor de invloed van de ruimtelijke omgeving op de vermindering van werk gerelateerde stressklachten. Terwijl burn-out klachten,  juist bij docenten, bovengemiddeld voorkomen (24% in het onderwijs tegenover 17% gemiddeld) (CBS, 2015). Om deze reden zal de testomgeving een werkplek voor HAN-docenten zijn.

​

Het projectvoorstel luidt daarom als volgt
'ontwerp een gezonde werkomgeving (middels omgevingsintelligentie) voor hogeschooldocenten van de HAN'

 

Masi Mohammadi (2017), de lector van het lectoraat Architecture in Health, stelt dat het empathisch ontwerpproces, zoals te zien in de afbeelding, kan leiden tot een beter begrip van hoe docenten een werkruimte ervaren en welke behoeften zij hebben als het gaat om ruimtelijke ingrepen.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Tijdens het eerste deel van de cirkel is het doel om te verkennen. Tijdens de verkenning worden de problemen onderzocht en die problemen worden begrijpelijk gemaakt om een goed beeld te krijgen. Uiteindelijk wordt het probleem ervaren om zich in te kunnen leven.

 

In het tweede deel van de cirkel wordt de informatie uit het eerste deel vertaald in bruikbare informatie. Zo worden de ervaringen in een context geplaatst en worden er ontwerpstrategieën bedacht. 

 

Het derde deel van de cirkel laat ons verwerken. Samen ideeën schetsen, keuzes maken door feedback te vragen en uiteindelijk een prototype maken dat getest kan worden.

 

Validatie vindt plaats tijdens het laatste deel van de cirkel. Het prototype wordt in een living lab geplaatst en kan worden geëvalueerd door testen af te nemen. Uiteindelijk resulteert dit in ontwerprichtlijnen en eventueel een vervolgonderzoek.

 

Het doel van het onderzoek is als volgt

Op basis van research by design wordt een werkomgeving voor HAN-docenten gecreëerd die stress verlagend werkt. Dit levert eerst aantoonbare resultaten op in de vorm van een in het veld geëvalueerde werkomgeving en ontwerprichtlijnen. In een vervolgtraject kunnen deze resultaten worden vertaald naar andere werkomgevingen.

 

De hoofdvraag is

Op basis van welke ontwerprichtlijnen kunnen de werkplekken van werknemers in het hoger onderwijs worden ontworpen om hun werkstress te verminderen?

 

Die behoeften kunnen per persoon, per moment en per taak verschillen, wat betekent dat de ruimte

flexibel, dynamisch en responsief moet worden. Het toepassen van Ambient Intelligence (AMI) maakt het mogelijk om

de ruimte te personaliseren en tegelijkertijd de docenten aan te voelen, te anticiperen op behoeften en een gezond evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning bij het werken door een subtiele herinrichting.

 

AMI is geïntegreerd in de omgeving, is zich bewust van de context, kan worden gepersonaliseerd, is adaptief en kan anticiperen. Voor deze technologie zijn geen input en output meer nodig, maar wordt gebruik gemaakt van sensoren die de behoeften en wensen van de gebruiker detecteren en toepassen op de omgeving.

 

Bij dit project zijn de volgende partners betrokken die ons ondersteunen. Schoots architectures, zij zetten zich sinds 1965 dagelijks in om duurzame en bruikbare gebouwen te realiseren. In al die tijd hebben zij door heel Nederland tal van gebouwen met zeer uiteenlopende functies gerealiseerd. Wilt u meer weten over Schoots archtectures klik dan op het logo onderaan de pagina. De tweede partner is IJsfontein, zij ontwerpen al 25 jaar gedrag vanuit de overtuiging dat mensen van nature nieuwsgierig zijn en intrinsiek gemotiveerd om zich te ontwikkelen. Hun visie is dat spelen een van de meest effectieve manieren is om deze drijfveren aan te boren. Als u meer informatie wilt over het werk van IJsfontijn kunt u op het logo onderaan de pagina klikken. 

 

Het project wordt gesubsidieerd door sia. Op de SIA projectenbank vindt u informatie over meer dan 1500 onderzoeksprojecten van hogescholen en andere kennisinstellingen. Dit zijn projecten vanaf 2014, gefinancierd door verschillende subsidieregelingen van het Agentschap SIA. Wilt u meer projecten zien dan kunt u klikken op SIA projectenbank

ontwerp cirkel_V2_edited.png
bottom of page