top of page
Over

Er is een groeiende vraag naar ontwerprichtlijnen voor stress reducerende werkplekken. Deze vraag komt vooral uit de creatieve industrie en in het bijzonder van Schoots Architecten en IJsfontein. De inzichten moeten gebaseerd zijn op ontwerpinterventies en evaluaties. De onderzoeksmethode ''De empathische ontwerp cirkel'', van Mohammadi (2017), bestaande uit de 4 fasen; Verkennen/ Vertalen/ Verwerken / Valideren, is hiervoor gebruikt. In de laatste fase zijn Ontwerprichtlijnen geformuleerd.

4'tje bureaus.png

De 'Natuurlijke werkomgeving'

Bij DDW exposeren we met de 'Natural Workspace'. In deze werkomgeving wordt de docent omringd door de natuur en wordt hij geleid door het tijdsbestek van de Pomodoro time management methode (Cirillo, 2018) . De Natural Workspace ondersteunt de gebruiker om zich gedurende 25 (of 50) minuten te concentreren op het werk, waarna men wordt herinnerd om 5 (of 10) minuten pauze te nemen. De gebruiker wordt eraan herinnerd een pauze te nemen door natuurlijke signalen, zoals door ritselende planten. In de toekomst zou het ontwerp aanpasbaar kunnen worden en zou de door het systeem aangeboden werkcyclus kunnen worden gepersonaliseerd.

B2_edited.jpg

Je kon ons vinden bij Strijp-S in het Klokgebouw

Werk

Na de validatie zijn er ontwerprichtlijnen geformuleerd die door de creatieve industrie gebruikt kunnen worden voor toekomstige werkplek ontwerpen.

​

 

§ Gebruikers door een werkritme leiden

§ Gebruik natuurlijke planten in werkomgevingen

§ Herinner gebruikers eraan wanneer het tijd is voor een pauze, met subtiele maar duidelijke signalen.

§ Ontspannende activiteiten tijdens pauzes kunnen ademhalings- of lichamelijke oefeningen zijn.

§ Gebruikers stimuleren om elkaar te ontmoeten

​

Voor meer informatie klik op Ontwerprichtlijnen

Verkennen door de huidige situatie "op te merken, te begrijpen en te ervaren" (zie figuur "verkennen")

​

 

Door literatuuronderzoek, expertinterviews, het onderzoeken van de best practices en contextmapping met gebruikers (dagboeken, focusgroepsessie) hebben we inzichten verkregen in de huidige situatie.

Voor informatie klik op Verkennen

ontwerp cirkel_V2_edited_edited.png

Vertalen door ervaringen te objectiveren en in een context te plaatsen en door te vertalen naar ontwerpstrategieën (zie afbeelding 'Vertalen').

​

 

Dit gebeurt door het creëren van persona's, het houden van een co-creatiesessie en het opstellen van enkele eerste ontwerprichtlijnen voor de Gezonde Werkomgeving.

Voor meer informatie klik op Vertalen

ontwerp cirkel_V2_edited_edited.png

Verwerken door in een co-creatie te ontwerpen en prototypes te ontwikkelen (zie afbeelding "Verwerken").

​

 

Door veel verschillende ideeën te schetsen, samen te voegen in een Miro-bord en feedback te vragen, konden we een aantal thema's opstellen. Met deze thema's konden we twee prototypes maken om te testen met enkele deelnemers. 

Voor meer informatie klik op Verwerken

ontwerp cirkel_V2_edited_edited.png

Valideren door te implementeren in living labs en door te monitoren en te evalueren (zie afbeelding 'valideren').

​

 

Tijdens de validatie hebben we gebruikerstesten uitgevoerd met acht deelnemers. We konden onderzoeksvragen beantwoorden en ontwerprichtlijnen formuleren. Daarmee kunnen we eventueel een vervolg project opstellen.

Voor meer informatie klik op Valideren

ontwerp cirkel_V2_edited_edited.png
bottom of page