top of page

1. Verkennen

Methoden

Om goed inzicht te verkrijgen in de huidige situatie is er op verschillende manieren onderzoek gedaan in de verkennende fase. Er is literatuuronderzoek gedaan, onder andere om meer inzicht te verkrijgen in stress, burn-out. Ook zijn er twee interviews gehouden met ervaringsdeskundigen, die hebben verteld over hun ervaring met burn-out. Daarnaast is er een Best Practice analyse gedaan, om een beeld te krijgen van de bestaande oplossingen. Het gaat hierbij om huidige diensten/ services en bestaande rustgevende ruimtes. Daarnaast zijn er twee expert interviews gedaan, met een burn-out expert en met de projectleider van een Living Lab van een werkruimte op een Hogeschool.

Best practice living labs

Best practice digital

Om diepgaande inzichten te verwerven over de ervaringen met de huidige werkruimtes van hogeschoolmedewerkers en om rijke inzichten te krijgen over hun wensen en behoeften, of sterker nog; hun dromen, hebben we de methode ‘contextmapping’ gebruikt. Zo hebben we middels een diary, een focusgroepsessie en een cocreatie sessie met docenten een beeld kunnen vormen van de uitdagingen in de huidige situatie en mogelijke oplossingen voor de toekomstige situatie.

 

De kennis en kunde van de partners is gebruikt middels het delen van inspiratie d.m.v. best practices, deelname aan brainstormsessies, feedback geven op de ideeën, feedback geven bij studentenpresentaties en tijdens de ontwikkeling van het gekozen concept.

 

Parallel aan de verkennende fase van het project hebben studenten aan deze casus gewerkt. Dit was de klas van het verdiepende semester van de deeltijdopleiding van Communication & Multimedia Design. Tijdens de ontwerpfase heeft een klas vanuit Industrieel Product Ontwerpen aan de casus gewerkt. Inzichten vanuit hun onderzoek en hun ontwerpvoorstellen zijn inspiratie geweest voor de ontwerpfase van dit project.

 

Inzichten Verkennen

Het verkennende onderzoek heeft inzicht gegeven in de huidige situatie en mogelijke kansen. Bij deze geven we een kort overzicht van de uitkomsten van het onderzoek, die aanknopingspunten zijn geweest voor de volgende fases van het empathische onderzoeksproces.

 

Uit de literatuurstudie blijkt dat stress een evolutionair mechanisme is, wat de mensheid als soort in staat stelt om te overleven. Stress is wenselijk of zelfs essentieel voor het leven, volgens Eshelman et al (2008). Als het gaat om het ervaren van stress dan is het van belang dat er een gezonde balans is tussen draagkracht en draaglast (wijzijnmind.nl, n.d.). GGZ (2018) geeft dat er een verstoring kunnen veroorzaken tussen de draaglast en draagkracht, als er sprake is van stressoren zoals stress op het werk, intensieve mantelzorgtaken, spanning in je relatie, verlies van een dierbare of ziek worden.

Als er sprake is van aanhoudende stressklachten, gedurende minstens een half jaar, dan is er sprake van een burn-out (thuisarts.nl, 2022).

 

Uit onderzoek van TNO (2013/2014) blijkt dat er een verband is tussen sociaal-emotionele betrokkenheid in een baan en de werkdruk. In het onderwijs is er een relatief grote mate van sociaal-emotionele betrokkenheid, waardoor de werkdruk relatief als hoog wordt ervaren. Volgens (Eshelman, 2008) blijkt dat oorzaken van een burn-out verminderen door; (1) het ondersteunen van controle over de tijd van docenten / (2) meer participatie te voelen bij beslissingen/ (3) steun van collega's te versterken. Dit zijn daarom mogelijke kansen in het onderzoeks- en ontwerpproces.

Huidige situatie

De burn-out coach gaf aan dat docenten een grote diversiteit aan taken hebben, veel moeten schakelen, veel met mensen werken, waardoor het een mentaal beroep is.  Verder gaf zij aan dat er nauwelijks pauzes worden gehouden of ad-hoc worden opgenomen. Over de werkruimtes geeft ze aan; ‘Er is sprake van een drukke docentenkamer om elkaar te ontmoeten en weinig ruimte om je terug te trekken.’

Uit de diaries kwam voort dat ‘geluidsoverlast’ een thema is in grote flexkantoren, waardoor men zich er moeilijk kan concentreren. Ook bleek uit het interview met de burn-out coach dat de werkplekken rumoerig zijn. ‘Veel mensen werken het liefst thuis, omdat er geen rust is op de werkplek’, zegt de burn-out coach.

 

Mogelijke kansen

Er zijn verschillende kansen voortgekomen uit het verkennend onderzoek. Zo heeft de projectleider van een Living Lab gericht op werkplekken voor hogeschooldocenten, dat de Pomodoro timemangement methode een aanrader is voor werknemers om zelf bewuster de eigen tijd in te richten. Deze methode is erop gericht om te zorgen voor zowel tijd om gefocust te werken als tijd om te ontspannen.

Uit het contextmapping onderzoek met docenten is gebleken dat docenten voldoening halen uit het gevoel dat ze studenten echt hebben geholpen.

Tot slot bleek uit het expertinterview met de burn-out coach dat het hebben van een sterk teamgevoel het werkplezier kan verhogen. Ook een persoonlijke band met de leidinggevende is van belang bij het voorkomen van (landurige red.) stress. Als een docent het privé druk of zwaar heeft dan wordt de draagkracht tijdelijk minder en moet het werk daarop aangepast worden. Volgens ons zou een sterk teamgevoel kunnen helpen bij de verdeling van taken in een team. De burn-out coach geeft als suggestie hiervoor een gezamenlijke dagstart in het team.  

 

Inzichten best-practice analyse

 Er is een analyse gedaan van bestaande oplossingen die inspiratie kunnen bieden voor dit project, ofwel een Best Practice analyse. Hieronder overzichten van de best practices voor twee gebieden; enerzijds best practices voor ‘gezonde werkomgevingen’, anderzijds best practices voor ‘healthy services’.

 

Vanuit de voorbeelden van ‘gezonde werkomgevingen’ zijn de volgende aspecten mogelijke inspiratie voor ons project;

  • Ruimtelijk ontwerp kan binnen of buiten zijn

  • Ruimtelijk ontwerp kan werken met afscheidingen (voor privacy)

  • Ruimtelijk ontwerp kan kleine ruimte met verschillende compartimenten zijn

  • Ruimtelijk ontwerp kan dynamisch werken in verschillende houdingen faciliteren

  • Ruimtelijk ontwerp kan werken in beweging mogelijk maken

 

Vanuit de voorbeelden voor ‘healthy services’ zijn de volgende aspecten mogelijke inspiratie voor ons project;

  • Ruimtelijk ontwerp kan een gezonde levensstijl stimuleren

  • Ruimtelijk ontwerp mentale gezondheid stimuleren (bv. d.m.v. ontspanningsoefeningen/ power naps/ breinkrakers)

  • Ruimtelijk ontwerp kan sociaal contact stimuleren (bv. d.m.v. het delen van informatie en agenda’s)

Ruimtelijk ontwerp kan beweging stimuleren (eventueel gecombineerd met een competatief element)

bottom of page